Määräykset

Osallistumisoikeus, pelaajaluettelot ja yli-ikäisyydet

Joulupukki ja Santa Claus Cup toivottavat joukkueet ympäri maailman tervetulleiksi Rovaniemelle -Joulupukin viralliseen kotikaupunkiin- pelaamaan ja nauttimaan kansainvälisestä ilmapiiristä.

Joukkueiden tulee kuulua oman maansa FIFA:n alaiseen jalkapalloliittoon. Joukkueilla on lupa käyttää enintään kahta maksimissaan 1v. yli-ikäistä pelaajaa kokoonpanossaan. Yli-ikäisyydet tulee aina erikseen ilmoittaa turnausjärjestäjälle. Joukkueet maista, (pääasiassa USA ja Englanti), joissa edelleen noudatetaan 1.8. ikäluokkarajaa, voivat lisäksi käyttää
kokoonpanossaan pelaajia, jotka ovat enintään 5kk yli-ikäisiä.

Alkusarjat ja jatko-ottelut

Joukkueet jaetaan 3 – 6 joukkueen alkulohkoihin. Alkulohkon sijoituksen perusteella joukkueet jatkavat joko finaaliotteluihin, joissa voittanut joukkue jatkaa ja hävinnyt joukkue putoaa jatkosta, tai joukkue pelaa vähintään yhden sijoitusottelun.

Vakuutukset
Santa Claus Cup ei vakuuta turnaukseen osallistuvia pelaajia tai taustahenkilöitä. Jokaisella pelaajalla tulee olla voimassaoleva korttelipassi, tai pelaajapassi. Ulkomaisilla pelaajilla tulee olla voimassaoleva vakuutus, mikä korvaa otteluissa tapahtuvat tapaturmat.

TURNAUSMÄÄRÄYKSET

1. Säännöt
Santa Claus Cup turnauksen järjestämisestä vastaa Santa Claus Sport Events ry (voittoa tavoittelematon yhdistys) ja turnauksessa noudatetaan näitä turnaussääntöjä, jotka joitain poikkeuksia lukuunottamatta noudattavat FIFA:n ja Suomen Palloliiton sääntöjä.
Turnauksen järjestäjä nimeää 3 henkisen turnauskomitean (jury)
Turnauksen järjestäjä nimeää kenttäjohtajan jokaiselle kentälle vastaamaan kentän aikatauluista ja otteluiden sujuvuudesta.

2. Ottelumääräykset
Osallistuvien joukkueiden tulee kuulua seuraan, joka kuuluu oman maansa FIFA:n alaiseen jalkapalloliittoon. Turnaukseen hyväksytään myös varsinaisiin seuroihin kuulumattomat, erityiset koulujalkapallojoukkueet maista, joissa koulujalkapallo on erityisen suosittua, sekä yhteisjoukkueet mikäli joukkueilla on omassa maassaan palloliiton hyväksymä yhteisjoukkuestatus. Miesten harrastesarjassa ja seniorisarjoissa hyväksytään myös turnausta varten erikseen kootut joukkueet. Osallistumisoikeus on myös erikseen kutsutuilla piiri-, alue- ja maajoukkueilla, tai vastaavilla kokoonpanoilla.
Turnaus pelataan 3 – 6 joukkueen lohkoissa. Lohkojen joukkuemäärä päätetään sarjaan osallistuvien joukkueiden lukumäärän perusteella.
Annamme joukkueille takuun vähintään neljästä (4) ottelusta.
Lohkovaiheessa joukkueiden järjestys määräytyy saavutettujen pisteiden perusteella. Voitosta saa 3 pistettä ja tasapelistä 1 piste.
Kahden tai useamman joukkueen päätyessä samaan pistemäärään, ratkaistaan joukkueiden keskinäinen järjestys seuraavasti:
1. Maaliero 2. Tehdyt maalit 3. Keskinäisten ottelujen tulos 4. Arpa

3. Play Off ja jatko-ottelut
Lohkojen parhaat joukkueet jatkavat Play Off finaaliotteluihin, mitkä pelataan Cup systeemillä, jossa voittanut joukkue jatkaa ja hävinnyt joukkue putoaa jatkosta. Muut joukkueet pelaavat vähintään yhden sijoitusottelun alkulohkosijoituksen perusteella.
Play Off tai sijoitusotteluiden päättyessä tasan, ratkaistaan ottelun voittaja FIFA:n sääntöjen mukaisesti rangaistuspotkukilpailulla.

4. Pelaajien ja vaihtopelaajien lukumäärä
Vaihtopelaajien lukumäärää ei ole rajoitettu.
Pelaajavaihtojen lukumäärää ei ole rajoitettu ja edestakaiset vaihdot on sallittu. Toisin sanoen pelaaja voi palata takaisin kentälle rajoituksitta.
Vaihdettavan pelaajan on tultava kentän ulkopuolelle ns. tekniselle alueelle, ennen kun vaihtopelaaja voi siirtyä kentälle.
Maalivahdin vaihtamiseen tarvitaan tuomarin lupa ja vaihto voi tapahtua vain ottelun ollessa keskeytyneenä.

5. Osanottajalista
Osanottajalista täytetään jokaisesta joukkueesta erikseen ja listaan tulee olla merkittynä joukkueen jokainen pelaaja.
Listaan tulee merkitä myös joukkueen yhteystiedot turnauksen aikana. (matkapuhelin, majoituspaikka)
Osanottajalista luovutetaan turnaustoimistoon ennen turnauksen alkamista. Turnauksen alettua uusia pelaajia ei ole lupa lisätä osanottajalistaan. Ennen jokaista ottelua on ottelun tuomarille annettava pelaajalista, jonka tulee vastata turnauksen jurylle luovutettua osanottajalistaa.
Pelaaja voi turnauksessa olla nimettynä ja pelata seuran muissakin joukkueissa, kun joukkueet pelaavat eri sarjoissa (ikäluokka)
Joukkueiden johtajilla tulee olla jokaisessa ottelussa valmius todistaa jokaisen pelaajan oikea ikä turnauksen juryn sitä pyytäessä.
Todisteena hyväksytään myös seuran virallisen johdon allekirjoittama todistus, jolla vahvistetaan pelaajan oikea ikäluokka.

6. Ottelut
Ennen jokaisen ottelun alkua joukkueet täyttävät pelaajalistan ja luovuttavat sen tuomarille. Pelaajalistasta tulee selvitä jokaisen pelaajan nimi, syntymäaika ja pelipaidan numero. Ottelu voi alkaa vasta, kun molemmat joukkueet ovat luovuttaneet pelaajalistan ottelun tuomarille.
Pelaajalistan toimittamisen laiminlyönti johtaa ottelun mitätöimiseen (molempien joukkueiden laiminlyönti), tai ottelu tuomitaan vastustajalle 3 – 0 voitoksi.
Kaikki pelipaidat tulee olla numeroitu ja numeroiden tulee vastata pelaajalistan tietoja. Sama numero voi esiintyä vain yhdellä pelaajalla.
Mikäli molemmilla joukkueilla on saman väriset peliasut, määrää tuomari vierasjoukkueen vaihtamaan peliasua.
Joukkueiden tulee olla pelikentällä peliasuissaan ja valmiina pelaamaan viimeistään 10 minuuttia ennen ottelun alkua.
Säärisuojat ovat pakollinen varuste jokaisella pelaajalla.

7. Yli-ikäisyydet
Joukkueilla on lupa käyttää maksimissaan kolmea enintään 1 v. yli-ikäistä pelaajaa kokoonpanossaan 11 v 11 sarjoissa, kahta yli-ikäistä 8 v 8 sarjoissa ja yhtä yli-ikäistä 5 v 5 sarjoissa. Yli-ikäisyydet tulee ilmoittaa turnausjärjestäjälle. Joukkueet maista, (pääasiassa USA ja Englanti) joissa edelleen noudatetaan 1.8. ikäluokkarajaa, voivat lisäksi käyttää kokoonpanossaan pelaajia, jotka ovat enintään 5 kk yli-ikäisiä.

8. Yleiset ottelumääräykset
Otteluissa noudatetaan Suomen palloliiton sääntöjä.
Erityissäännöt U9 (1.1.2007 syntyneet) ja sitä nuoremmille ikäluokille:
Väärin heitetty sivurajaheitto uusitaan saman pelaajan toimesta kun tuomari on antanut ohjeet oikean heiton tekemiseen.
Maalivahdin 6 sekunnin sääntö ei ole voimassa.
Pallon palauttaminen omalle maalivahdille on sallittu.
Ilmeisen maalintekotilaisuuden rikkomisesta ei tuomita punaista korttia.
Maalivahdin tekemää maalia ei hyväksytä, ellei pallo kosketa toista pelaajaa ennen maaliin menoa.
Naisten-, Miesten harraste- ja JKKI-sarjoissa noudatetaan lisäksi aikuisten pienkenttäpelien erikoisohjeita seuraavasti:
* paitsiosääntö ei ole voimassa, * maalipotkun voi potkaista mistä tahansa rangaistusalueelta, * maalipotku ei saa kantaa yli keskirajan, mikäli näin tapahtuu, jatkuu ottelu vastustajan epäsuoralla vapaapotkulla keskirajalta. * maalivahti ei saa potkaista käsistään suoraan, tai pompun kautta, tai heittää sitä ilmassa yli keskirajan, mikäli näin tapahtuu, jatkuu ottelu vastustajan epäsuoralla vapaapotkulla keskirajalta. * aloituspotkusta ei saa tehdä suoraan maalia.

9. Ottelun luovuttaminen tai keskeyttäminen
Joukkueet, jotka eivät määrättyyn aikaan mennessä ilmesty otteluun ilman hyväksyttävää syytä tuomitaan hävinneeksi maalein 3 – 0. Mikäli tämä tapahtuu kahdesti tai useammin, joukkue voidaan turnauksen juryn toimesta sulkea pois turnauksesta. Turnauksen Jury:llä on oikeus langettaa joukkueelle vastaava tuomio jo ensimmäisestakin kerrasta, mikäli joukkueen katsotaan toimineen tahallisesti tavoittellen 3 – 0 tappiolla tuloksellista hyötyä itselleen tai haittaa vastustajalleen (maaliero). Tulos jää joka tapauksessa voimaan.
Mikäli ottelu joudutaan keskeyttämään ennen peliajan päättymistä, ratkaisee turnauksen Jury: pelataanko uusintaottelu, mitätöidäänkö ottelun tulos, vai tuomitaanko toinen, tai molemmat joukkueet hävinneeksi ottelu maalein 3 – 0.

10. Tuomarit
U12 ja sitä nuoremmissa sarjoissa ottelut tuomitsee koulutettu pelinohjaaja.
Rovaniemen Palloseuran keskuudesta. Vanhempien ikäluokkien otteluihin nimetään tuomarit yhteistyössä Rovaniemen Erotuomarikerhon kanssa.

11. Turnauksen jury
Turnauksen juryn kokoonpanoon nimetään yksi edustaja turnauksen järjestäjältä, Rovaniemen erotuomarikerhosta, sekä osanottajilta.
Jury ratkaisee kaikki protestit ja rangaistusasiat. Juryn päätös on lopullinen, eikä siitä voi valittaa edelleen.

12. Protestit ja rangaistukset
Kirjalliset protestit yhdessä 50 €:n protestimaksun kanssa tulee joukkueenjohtajan toimesta toimittaa turnauksen jurylle viimeistään 60 minuuttin kuluessa ottelun päättymisestä. Protestimaksu palautetaan, mikäli protesti hyväksytään.
Tuomareiden ja pelinohjaajien ottelussa tekemät päätökset ovat lopullisia, eivätkä niistä jätetyt protestit johda jatkotoimenpiteisiin.
Pelaajarangaistukset: Varoitus (keltainen kortti) ja kentältä poisto (punainen kortti)
Kentältä poistettulle pelaajalle tulee automaattisesti yhden ottelun pelikielto, ellei turnauksen jury tee uutta lievempää, tai ankarampaa päätöstä.
Mikäli joukkueen todetaan käyttäneen pelikiellossa olevaa pelaajaa, tuomitaan joukkue hävinneeksi ottelu maalein 3-0.
Joukkueenjohtaja on vastuussa, että tätä sääntöä noudatetaan. Otteluissa annetut varoitukset nollautuvat jokaisen ottelun jälkeen.

13 Kentät
Kaikki ottelut pelataan nurmi- tai tekonurmi kentillä. Käytettävät tekonurmi kentät: Rovaniemen keskuskenttä, Saarenkylän kenttä, Susivoudin kenttä,  SantaSport kenttä ja Nivavaaran kenttä. Käytettävät nurmikentät: Saarenkylän, Susivoudin, Keinuvuopajan ja Mäntyvaaran kentät.
Mikäli sääolosuhteista johtuen jotain nurmikenttää ei voi käyttää, siirretään ottelu toiselle kentälle. Muutoksesta ilmoitetaan  joukkueenjohtajalle.

14. Ohjelma
Turnauksen otteluohjelma julkaistaan ja tiedotetaan osallistuville joukkueille n. 2 viikkoa ennen turnauksen alkua.
Turnauksen jury voi muuttaa lohkoja, otteluaikatauluja ja pelikenttiä. Muutoksesta tiedotetaan joukkueenjohtajalle.

15. Vastuunrajoitukset
Seurojen ja joukkueiden johdon tulee varmistaa, että joukkueen pelaajilla on voimassa tarvittavat ja riittävät vakuutukset.
Santa Claus Sport Events ry ei vakuuta osanottajia minkäänlaisella loukkaantumista, sairautta, varkautta, tai vahingoittumista koskevilla vakuutuksilla.
Huonojen sääolosuhteiden (Force Major) vuoksi keskeyttämään jouduttu turnaus ei oikeuta turnausmaksujen palauttamiseen.

Yhteistyökumppanit
© Santa Claus Cup 2018